KUI PUHAS ON SU KÖÖK? Iga aasta üle maailma rohkem kui 110 000 kööki on kahjustatud rasvakanalites või väljatõmbesüsteemides toimunud tulekahjude poolt. Paljusid põlenguid oleks saanud vältida kui need eelnimetatud süsteemid oleksid olnud puhastatud kindlate intervallidega ja litsenseeritud puhastajate poolt.
Tavaliselt hoitakse köögis söögi serveerimise ja küpsetamise kohal väliselt kõik puhtana

MIKS ON TÄHTIS OMADA PUHAST JA KORRALIKULT TÖÖTAVAT VÄLJATÕMBESÜSTEEMI?
· Väljatõmbesüsteem eemaldab CO ja rasvaaurud ning tekkinud kõrvalproduktid
· Söögi tegemisel ja küpsetamisel eralduvad aurud võivad kaudselt mõjutada teie töötajate ja klientide tervist
· Aurude ja saaste konsentratsiooni kasv võib kiiresti saada tuleohuks.

MIS ON KÖÖGI VÄLJATÕMBESÜSTEEMI OSAD?
· Kubu, mis sisaldab rasvafiltreid (püüdureid)
· Sahtid (ventilatsioonitorustikud)
· Väljatõmbeventilaator, mis juhib rasva aurud kubust läbi ventilatsiooni-torustike majast välja

Kui tegeled pidevalt söögi valmistamisega siis rasv ja muud osised hakkavad kogunema väljatõmbeventilatsiooni peale ja sisse. Nagu te teate,vajab iga tulekahju algmaterjali milleks köögi rasvaimusüsteemide puhul on rasv ja selle aurud.
Regulaarne puhastus tagab, et enamus CO st eemaldatakse hoonest. Kui ventilatsioon muutub saastatuks siis aurude eemaldamine muutub häirituks ja rasv sadestub kanali seintele ja rasvapüüduritele. Sarnaselt kanali seintele sadestub rasv ka väljatõmbe ventilaatorile, kus küllastunult põhjustab ventilaatori töö aeglustumise ja ei taga enam efektiivset tööd, eemaldamaks ruumist ohtlikke rasvaaure.

KUS ? JA KUI TIHTI TULEKS TEOSTADA PUHASTUS!!!
Iga aasta tuleks puhastada kõikide asutuste (hoonete) ventilatsioonisahtid kus on tegu suures koguses põlevate ainete või võõrkehadega.
Mõned problemaatilised kohad:kiirtoitlustuskohad, suuremad köögid (hotellid, pubid, restoranid),puitu töötlevad asutused (eriti viimistlustsehhid, kus toimub lakkimine ja lihvimine),värvi tsehhid, autode viimistlustöökojad, ühiskondlikud ruumid(arestimajad, haiglad, kliinikud), majutusasutused: (HOTELLID, HOSTELID),büroohoonetes, kaubanduskeskustes, konverentsisaalides, teatrites, kinodes, klubides jms.
Enamus restorani tulekahjudest saavad alguse köögi söögitegemise seadmetelt ja levivad sealt köögi väljatömbesüsteemidesse. Regulaarne restoranide ja köökide väljatõmbesüsteemide hooldus on üheks peamiseks kaitseks tuleohtlikkuse vastu. Hoides neid süsteeme efektiivseimalt töötamas viivad need suitsu ja rasva majast välja ning tagavad puhtama ja jahedama köögi ning töölistele paremini töötava töökeskonna.
Restoranide köögi väljatõmbesüsteemid, vastavalt rahvusvahelisele tuleohutuse assotsatsiooni standart 96-le peab olema inspekteeritud koolitatud, kvalifitseeritud ja litsenseeritud ettevõtte või eraisiku poolt. Rahvusvaheliselt om kehtestatud ka süsteemide inspekteerimissagedus, kuid tulenevalt küpsetamise tüübist või tasemest võib inspekteerimine olla ka tihedamini nõutud.Regulaarselt teostatud professionaalse köögi väljatõmbesüsteemide puhastuse tulusus:
· Vähenenud köögi põlengute risk
· Paranenud töökeskkond köögi personalile
· Paranenud ventilatsioon suitsu ja aurude eemaldamiseks
· Madalamad kindlustuskulud (pakutud osade kindlustusfirmade poolt)
· Kooskõlasus kohaliku ja rahvusvahelise tulekahju ja tervise koodeksigaVentilatsioonipõlenguid Eestis: 
http://www.ttpa.ee